Beleef het Sieraad

Ambachtsatelier Jacqueline Jimmink staat voor passie, traditioneel vakmanschap en ambitie

 Ambachtsatelier Jacqueline Jimmink staat voor passie, traditioneel vakmanschap en ambitie

Ambachtsatelier Jacqueline Jimmink staat voor passie, traditioneel vakmanschap en ambitie


JMJ Ambachtsatelier biedt kijkje achter de schermen van haar bijzondere en exclusieve handgraveer en emailleer ambacht.
 
Ben jij benieuwd hoe een handgraveur sieraden graveert of hoe zo’n ontwerp tot stand komt? Of draag je graag sieraden en vind je het leuk om handgegraveerde en geemailleerde sieraden te bekijken? Neem dan op zaterdag 2 november tijdens “Beleef Het Sieraad” een kijkje achter de schermen van JMJ Ambachtsatelier in Den Burg op Texel.

Handgraveur Jacqueline Jimmink nodigt je van harte uit. Bovendien maak jij dan als eerste kennis met haar nieuwe collectie en kun je genieten van de sieraden en andere metalen gebruiksvoorwerpen die ze heeft vervaardigd.
 
Op deze dag opent Jacqueline Jimmink de deuren van haar atelier en toont zij haar mooie en bijzondere ambacht handgraveren en emailleren. Tevens wordt de mogelijkheid gegeven het ambacht handgraveren en emailleren zelf te ervaren.

JMJ Ambachtsatelier neemt deel aan dit landelijke initiatief Beleef het Sieraad en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 

Handgraveren is een authentiek ambacht en versieringstechniek op metaal.Graveren is eigenlijk tekenen op metaal. Zowel een eenvoudig of ingewikkeld ontwerp kan zeer effectief zijn. Het graveren gaat om het maken van een snede in het oppervlak van het metaal die het licht reflecteert. Met behulp van een burijn (graveersteker) wordt naar eigen ontwerp, eigenhandig versieringen of letters gegraveerd op een metalen voorwerp. De burijnen worden gebruikt om lijnen en arceringen handmatig te graveren. Ook de trembleertechniek, een techniek om contrast in de tekening aan te brengen, wordt uitgevoerd met een burijn. 

Ook emailleren is een authentiek ambacht en versieringstechniek op metaal. Emaille is een door smelten of fritten (half smelten) ontstane, bij voorkeur glasachtige, verharde massa, van anorganische in hoofdzaak uit oxyden bestaande samenstelling. Het is in poedervorm gemalen vorm van glas en wordt in een of meerdere lagen op voorwerpen van metaal vastgesmolten in een hete oven op circa 800C. 

Graveren en emailleren zijn technieken die te combineren zijn en bijzondere resultaten geven.


Mini workshop ‘’Beleef het handgegraveerde Sieraad’’ (Min.leeftijd: 9 jaar)
Het is deze dag mogelijk, tegen onkostenvergoeding, een zelfgegraveerd werkstuk in de vorm van naamplaat, een sleutelhanger en/of sieraad te maken. Een beleving voor een ieder die kennis wil maken met een authentiek ambacht en versieringstechniek op metaal.
 

Jacqueline Jimmink, handgraveur en emailleur met haar eigen atelier op Texel, volgde haar opleiding tot handgraveur op de Vakschool van Schoonhoven. In de jaren ‘90 experimenteerde Jacqueline met de meest geraffineerde italiaanse ‘bulino’ technieken in samenwerking met enkele gerenommeerde graveerateliers.
 
Vele jaren verbleef ze in Italië om daar te werken als vakspecialist. Ook deelde zij haar praktijkkennis van het fascinerende graveervak aan liefhebbers d.m.v. demonstraties en cursussen tijdens beurzen, exposities en evenementen, zowel in Duitsland, Griekenland, Nederland als in Italië.
 
In het veelzijdige en allround Ambachtsatelier Jacqueline Jimmink worden op ambachtelijke wijze handgravures vervaardigd in metalen voorwerpen zoals juwelen, gespen, geweren, messen, zilverwerk en uurwerken.
 
Jacqueline Jimmink is lid van het Nederlands Gilde van Goudsmeden als Meestergraveur Meester Nederlands Gilde Goudsmeden (Meestergraveur MNGG).
 
Voor meer informatie bezoek www.jacquelinejimmink.com